Dzieci w różnym wieku wzięły udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Fundację im. Rodziny Czarneckich w restauracji Forma, miały też okazję obejrzeć operę "od kuchni".

Pizza z ulubionymi dodatkami, wafle przekładane konfiturą i domowe ciastka - takie smakołyki przygotowywały dzieci pod okiem Jarosława Dzienisa, który pracuje jako kucharz w restauracji we Włoszech i pomagał w stworzeniu restauracji Forma. Warsztaty kulinarne, tym razem dla blisko 30-osobowej grupy, to jednodniowe półkolonie organizowane przez Fundację im. Rodziny Czarneckich. Ta już w ubiegłym tygodniu zaprosiła dzieci na zabawy ruchowe i konkursy na sali szkoły przy ul. Kościelnej.

- Po raz pierwszy organizowaliśmy zimowe półkolonie dla dzieci z rodzin będących w trudnej sytuacji materialnej, choć już latem przygotowywaliśmy różnego rodzaju zajęcia dla najmłodszych w formie pikniku. Z naszego zaproszenia skorzystały dzieci z Białegostoku, Dobrzyniewa Dużego, Michałowa a także m.in. podopieczni Caritas i wielu świetlic socjoterapeutycznych. W sumie ugościliśmy ponad 100 dzieci w wieku szkolnym - mówi Ewa Sokółska, koordynator Fundacji im. Rodziny Czarneckich.

Źródło:
Cały tekst: