Ponad setka dzieci z Białegostoku i okolicznych gmin tj. Choroszcz, Michałowo, Juchnowiec kościelny, Dobrzyniewa dużego wzięło udział w charytatywnym pikniku z okazji zakończenia wakacji. Organizatorem wydarzenia była Fundacja im. Rodziny Czarneckich.

Były dmuchane zjeżdżalnie, trampoliny, quady, kącik plastyczny, ognisko z kiełbaskami oraz wiele innych atrakcji. Ale największym zainteresowaniem cieszył się park linowy z profesjonalnym instruktarzem. Wstęp był wolny.

Z naszego zaproszenia skorzystały podopieczni różnych stowarzyszeń, świetlic socjoterapeutycznych, a także dzieci z uboższych rodzin w różnym wieku. Maluchy były zachwycone ilością atrakcji, a my cieszyliśmy się wraz z nimi – mówi Helena Czarnecka, prezes Fundacji im. Rodziny Czarneckich. To już drugie tego typu wydarzenie w plenerze.

Fundacja im. Rodziny Czarneckich od wielu lat pomaga na wielu polach. Wspiera nie tylko osoby w trudnej sytuacji materialnej, ale też m.in. kulturę, sport amatorski i co ciekawe – rozwój naukowy młodych ludzi, by zapobiegać emigracji. Od czterech lat jest organizatorem białostockiej Wigilii, podczas której gości po kilka tysięcy potrzebujących i samotnych mieszkańców regionu. W tym roku po raz pierwszy współorganizowała
śniadanie Wielkanocne.

Dziękujemy za pomoc w organizacji pikniku: KSB Grupa, Piekarni Kraska, Bankowi Spółdzielczemu w Zabłudowie, Bruno Tassi, Firmie GeNaTa, Firmie IDEAL PARTNER Dorota i Jarosław Dojlidko Spółka Jawna, Piekarni Mako a także Pani Katarzynie Ponciło i Agacie Subieta.