Fundacja im. Rodziny Czarneckich oficjalnie zainaugurowała w niedzielę 26.X.2014 r. swoją działalność. Faktycznie jej twórczynie wspierają innych już wiele lat.

Założycielkami fundacji są Helena i Dominika Czarneckie. Mama i córka. Mama jest założycielka Dworu Czarneckiego, Dominika jego menadżerem. Inauguracja działalności, przy obecności prawie dwóch setek gości, odbyła się w Sali Kryształowej – wizytówce Dworu.

Do tej pory Dwór Czarneckiego z kolonii Porosty pod Białymstokiem był znanym mecenasem i sponsorem. Wspierał inicjatywy kulturalne (m.in. w Teatrze Dramatycznym i Operze i Filharmonii Podlaskiej, ale także z Białostockim Ośrodku Kultury współtworzył modowy Fashionable East), pomagał osobom indywidualnym w potrzebie. Jednak najwięcej pracy Dwór i jego pracownicy, którzy pracowali jako wolontariusze, miał przy okazji wigilii miejskiej. Przygotowania do niej trwają od września, kiedy to rozpoczyna się poszukiwanie sponsorów. To podczas ostatniej wigilii na Rynku Kościuszki powstał pomysł powołania do życia fundacji.

- Okazało się , że przygotowaliśmy ponad 2,5 tony różnych potraw, więc zdaliśmy sobie sprawę, że potrzebujemy już formalnej organizacji – stwierdziła Dominika Czarnecka, wiceprezes fundacji.
- Kiedy teraz opowiadam ludziom, że powołaliśmy do życia fundację, pytają dlaczego? Mówię im, że dobrem trzeba się dzieli – dodaje Helena Czarnecka, prezes fundacji.

Dwór Czarneckiego to kompleks hotelowo-konferencyjny ze strefą Spa&Wellness. Wyróżniony wieloma prestiżowymi nagrodami za najwyższą jakość świadczonych usług. Dwór jest firmą wiodącą w rodzinie Czarneckich, jednak nie jedyną. Początek rodzinnej działalności wiąże się z usługami budowlanymi, które świadczone są do dziś.